6 съвета как да поддържате фитнес уредите си

Пътечка
Spread the love

Всеки уред в ежедневието ни изисква поддръжка, за да може да се използва ефективно дълго време. Фитнес оборудването също не прави изключение, независимо дали го използвате любителски у дома или сте собственик на фитнес зала например.

Като отделяте периодично внимание и грижи за поддръжката на вашите фитнес уреди, ще спестите пари и ще увеличите живота им. Следните съвети могат да ви помогнат да разберете как д а го постигнете:

1. Купувайте качествено оборудване.

Мини велоергометри и степери

Закупуването на качествено оборудване, което е създадено да издържи по-дълъг период от време, е най-добрата превантивна мярка, която можете да предприемете. Компонентите, използвани от водещите производители на фитнес оборудване, могат да издържат на по-голямо износване от продуктите от по-нисък клас. Макар да струва повече пари, запомнете, че предварителната инвестиция може да ви спести много главоболия, както и преждевременна подмяна на уредите в близко бъдеще.

2. Поддържайте уредите чисти.

Много е важно прахът и мръсотията да са далеч от всякакви движещи се части във вашето фитнес оборудване. Това може да помогне за удължаване на живота на двигателя на вашите уреди, но често не е толкова лесна задача. За целта се съсредоточете върху почистването на всички открити зони на фитнес оборудването ви. Обърнете внимание обаче, че изключение са всички области, където използването на почистващ разтвор може да влоши функционалността на оборудването. Ще ви дадем и пример. Някой препарати могат да разядат части от фитнес уреда и да повредят механизма им. Затова преди употреба винаги трябва да четете указанията. В противен случай, дори уредът да е в гаранция, тя може да падне заради неправилното му третиране.

3. Грижете се за педалите на велоаргометъра.

Редовно почиствайте и смазвайте вала на педала на велоергометъра ви и на всяко подобно фитнес оборудване.

4. Защитете вашето оборудване.

Намалете възможността електрически удар да засегне вашите уреди, като използвате предпазител на всички контакти, към които те са включени. Ако имате бягаща пътека върху подовата настилка на килима, поставянето на гумена постелка под нея може да ви помогне да държите влакната от килима далеч от вашия уред и така да не се стига до повреди.

5. Проверявайте редовно ремъка на бягащата пътека.

Гребни тренажори

Проверявайте редовно ремъците на бягащата ви пътека. Периодично може да се наложи да ги сменяте, тъй като те се разграждат от износване. Хубавото е, че въпреки това, самата пътека може да има много дълъг живот при правилно третиране. На пазара пък има достатъчно комплекти за поддръжка, от които може да се възползвате.

6. Съхранявайте фитнес оборудването в подходящо помещение.

Качествените фитнес уреди са направени от материали, издръжливи на най-различни условия. Това обаче не означава, че може да ги оставяте във всяко помещение. Ако в даден момент решите, че вече не се нуждаете от бягащата си пътека, може да поискате да я приберете в мазето си. В това няма нищо лошо, но се постарайте да я опаковате добре, за да я запазите. В противен случай уредът може да се напълни с прах и когато един ден решите отново да го ползвате, това да го повреди. Излагането на прекалено много влага също не е препоръчително, така че го избягвайте.