Продължете към съдържанието

Стъпки за смяна на дограма и как да се подготвим за тях

RKEM - Смяна на дограма
Spread the love

Какво е дограма и кога трябва да се смени

Дефиниция на дограма

Тя е съвкупност от рамки, стъкла и фурнири, които са монтирани на отворите в стените на сградата и служат за осветление и проветряване на помещенията. Това е една от най-важните части на сградата и е от голямо значение за енергийната ефективност, комфорта и безопасността на жилището или офиса.

Кога трябва да се смени дограмата

Тя трябва да се смени, когато:

  • Има повреди или дефекти – напукани или скъсани фурнири, некоректно затварящи се прозорци, загнили или изкривени рамки;
  • Не е достатъчно енергоефективна – старите дограми не задържат топлината, която води до загуба на енергия и по-високи разходи за отопление и охлаждане;
  • Желаете да подобрите изолацията и енергийната ефективност на дома си – съвременните дограми имат по-добри топлоизолационни качества и помагат за намаляване на разходите за енергия;
  • Желаете да подобрите външния вид на дома си – новите дограми могат да променят визията на дома ви и да му придадат по-модерен и стилен вид.

Какво да очаквате при смяната на дограмата

Инспекция на текущата дограма

Първата стъпка при смяната на дограма е да се направи инспекция на текущата дограма. Това ще ви помогне да определите какво точно трябва да се смени и каква нова ще отговаря на вашите нужди.

Избор на нова дограма

След като сте направили инспекция на текущата прозоречна рамка, следващата стъпка е да изберете нова . Има много различни видове дограми на пазара, така че трябва да намерите тази, която ще отговаря на вашите нужди и бюджет.

Избор на изпълнител и получаване на оферти

След като сте избрали новата дограма, следва да изберете изпълнител, който ще се грижи за смяната и. Изберете утвърдена фирма, която има опит в смяната на дограми и осигурява качествена работа. Получете оферти от различни изпълнители, за да можете да сравните цени и условия.

Когато изберете изпълнител, трябва да уредите детайлите на работата и да се уверите, че се следват всички стандарти за безопасност и качество.

Подготовка за смяната на дограмата

След като сте избрали изпълнител и новия стъклопакет, следва да се подготвите за самата смяна. Ето някои от нещата, които трябва да направите, за да осигурите гладкото протичане на работата:

Информиране на съседите

Ако живеете в апартамент или на територията на многоквартирна сграда, трябва да информирате съседите си за предстоящата работа, когато ще има проблеми с достъпа или шум. Осигурете си време, за да ги уведомите и да им обясните какво точно ще се случи, за да избегнете конфликти и недоразумения.

Осигуряване на достъп до работната зона

Уверете се, че има достатъчно място и достъп до местата, където ще се извършва работата. Осигурете паркинг за автомобилите на изпълнителя, ако е необходимо, и дайте му инструкции за това къде да паркира. Ако имате градина или двор, уверете се, че не е ограден и че има достъп до тези области.

Закупуване на материали и оборудване

Уверете се, че сте закупили всички необходими материали и оборудване, за да не прекъсне работата по време на смяната на стъклопакета. Ако сте закупили дограмата от фирмата, която ще я монтира, те обикновено ще осигурят всички необходими материали и оборудване.

Подготовка на работната зона

Подготовете работната зона, като изчистите всички предмети, които могат да попречат на работата на изпълнителя. Осигурете му достатъчно място да работи и изчистете зоната около дограмите, за да може да бъдат монтирани новите рамки и стъкла. Уверете се, че няма деца или домашни любимци в близост до работната зона, за да се предотвратят възможни произшествия.

Смяна на дограмата

Подготовка на текущата дограма за махане

Първата стъпка при смяната на стъклопакета е да се подготви текущата за махане. Това може да включва премахване на фурнирите, за да се освободят прозорците и да се направи проверка на състоянието на рамките. Изпълнителят ще провери дали има повреди и дали рамките са правилно монтирани.

Демонтаж на текущата дограма

След като текущата е подготвена за махане, следващата стъпка е да се демонтират старите рамки и стъкла. Изпълнителят ще използва специални инструменти, за да премахне старите рамки без да повреди околните стени. След това ще се премахнат старите стъкла и ще бъдат изхвърлени.

Подготовка на отворите за новата дограма

След като старата  е премахната, следващата стъпка е да се подготвят отворите за новата прозоречна рамка. Изпълнителят ще провери размерите на отворите и ще коригира формата и размерите на отворите, ако е необходимо. След това ще се инсталират новите рамки, които ще държат новите стъкла.

Монтаж на новата дограма

След като отворите са подготвени, изпълнителят може да започне монтажа на новата дограма. Това обикновено включва монтиране на новите рамки и стъкла в отворите и защипването на фурнирите на мястото им. След това изпълнителят ще провери дали всичко е правилно монтирано и дали новия стъклопакет функционира правилно.

Подготовка на новата дограма за употреба

След като новата е монтирана, следва да се извърши подготовка, за да може да бъде използвана правилно. Това може да включва следните стъпки:

  • Почистване на новата дограма: Използвайте мека кърпа и перилен разтвор, за да почистите новата от прах и мръсотия, които може да се натрупат по време на монтажа.
  • Настройка на механизмите: Настройте прозорците и вратите, за да ги отваряте и затваряте лесно и гладко. Уверете се, че механизмите за заключване функционират правилно и че няма излишни шумове.
  • Проверка за утечки: Проверете новата дограма за утечки. Използвайте свещ или друг източник на светлина, за да проверите дали има някакви пролуки, през които може да влиза вода или въздух.
  • Добавяне на завършващи елементи: Добавете завършващи елементи към новата дограма, като например планки за закриване на щели или плъзгачи за прозорци.

Грижи след смяната на дограмата

Изхвърляне на старата

След като старата дограма е демонтирана, трябва да се изхвърли правилно. Изпълнителят може да се грижи за изхвърлянето на старата, но ако не е посочено изрично, това е отговорност на собственика на имота. Изхвърляйте старата дограма в съответствие с местните разпоредби и правила за рециклиране на отпадъци.

Поддръжка на новата

За да поддържате новата дограма в добро състояние, трябва да я почиствате редовно. Използвайте мека кърпа и перилен разтвор, за да почистите рамките и стъклата. Избягвайте използването на абразивни почистващи препарати или скрабъри, които могат да повредят повърхността на дограмата. Редовната поддръжка ще ви помогне да запазите новата  в добро състояние за дълги години.

Поддръжка на прозорците

Важно е да поддържате прозорците на новата дограма чисти и в добро състояние. Използвайте мека кърпа и перилен разтвор, за да почистите стъклата. За да предотвратите повреди или проблеми с механизмите, не позволявайте на деца да играят с прозорците или да ги отварят прекалено силно.