Видове хидроизолация на основи

Хидроизолация на основи и сутерени
Spread the love

Хидроизолацията на основните на една сграда е процесът за предотвратяване на проникване на вода, от фино просмукване на вода до наводняване, когато земята е пренаситена.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Видове хидроизолация

Специалистите по хидроизолации и контрол на влагата, изпълнителите на самите решения се специализират в проектирането на хидроизолационни системи, които да отговарят на индивидуалните нужди на всяка отделна сграда, защото наистина ситуацията може да варира толкова, че дори на една улица, в две сграда да се търсят две различни решения.

Какво е влагоизолация и каква е разликата с хидроизолацията?

Влагоизолацията често погрешно се нарича метод за хидроизолация на основи. Когато се строи дом, често се нанася водоустойчиво покритие върху основата, за да се предотврати влагата да навлиза през почвата. Този подход не предотвратява навлизането на вода в мазето през пролуки, пукнатини и дупки. Ефективната хидроизолация на приземната част а сградите трябва да предпазва както от влага, така и от вода.

Влагоизолацията е тип покритие, което обикновено се прави от материали за хидроизолация на основи като  такива на асфалтова основа. Те се напръскват или нанасят с четка от външната страна по стените на основата. В много държави строителните норми изискват влагоизолация. Тези влагоустойчиви покрития имат няколко недостатъка, включително невъзможността за запечатване на големи пукнатини или дупки носещи риск от повреда, причинена от грубо или неправилно инсталирано запълване.

Хидроизолацията
Влагоизолация

Намиране на правилното решение за хидроизолация на основи

Неизбежно е когато влезете в преговори с изпълнители на хидроизолация за основи, приземен етаж, мазе, да се направи оглед на обекта. Просто трябва да се намери най-доброто решение за конкретната ситуация. Има разлика ако къщата сега започва да се строи, или вече има построена сграда и се търси постфактум решение поради една или друга причина. Това са две коренно различни ситуации. Ние обаче няма да ги разискваме, а ще дадем примери с останали видове хидроизолация на основи, които биха били подходящи.

Хидроизолационната боя е често срещан избор за фундаменти. Повечето хидроизолационни бои са по-дебела версия на акрилна боя, която бихте използвали за боядисване на стените във всяка друга стая във вашия дом. Хидроизолационната боя често се разглежда като козметично решение и изобщо не работи, ако източникът на проблема с водата не е адресиран.

Система проектирана около вътрешен дренаж, е най-малко разрушителният метод за хидроизолация на основата. Вътрешната хидроизолационна система ефективно се справя със силите на хидростатичното налягане, което е налягането на подземните води, които си пробиват път през стените на мазето.

Мета описание: Експертите по хидроизолация на основи препоръчват консултация за решение на вашия конкретен случай. В тази статия са загатнати най-разпространените решения за хидроизолация и материали за хидроизолация на основи.